Kuinka rakentaa puinen tukiseinä (2024)

Puun rakentaminentukimuuriauttaa muokkaamaan kiinteistösi rinteitä ja luomaan tasaisia ​​alueita ajotiteitä varten,puutarhat,päällystetyt patiot, lasten leikkialueita ja kansia. Tukiseinät myös pitävät maaperän ja kasvillisuuden loitolla vakiintuneista rakenteista. Puutavaraa käyttävä tukiseinä vs.betonilohkoton usein parempi pitää maisema luonnollisemman näköisenä.

Mikä on tukiseinä?

"Tukiseinä" pitää (tai "pidättää") maaperän takanaan, ja sitä käytetään usein eroosion torjuntaan, pengerrykseen ja ulkotilojen suunnitteluun.

Koska suuret, paksut puupalat ovat raskaita ja kömpelöitä, voit valita helpomman tien ja rakentaa puisen tukiseinän kevyemmällä mitoiltaan painekäsitellyllä puutavaralla, kunhan säilytettävän maan korkeus pysyy suhteellisen alhaisena.

Lue vaiheittaiset ohjeet suoran, 16 jalkaa pitkän puisen tukiseinän rakentamiseen, joka on 24 tuumaa korkea. Tämä rakennustapa sopii vain matalille seinille, joiden korkeus on enintään 30 tuumaa. Korkeammat seinät vaativat toisenlaisen rakenteen. Kestävyyden vuoksi käytä vain painekäsiteltyä puutavaraa, joka on mitoitettu maakosketukseen.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen puisen tukiseinän rakentamista

Seinän ja sen takana olevan maaperän on pysyttävä matalana, koska yli 30 tuuman korkeudet aiheuttavat liian suuren paineen seinän takaosaa vasten, ja seinä voi lopulta taipua ja epäonnistua.

Matalan puisen tukiseinän rakentamisen suuri etu on se, että et tarvitse raskaita sidoksia, jotka on kaivettu takaisin rinteeseen, kuten monet neljä kertaa neljä puiset tukiseinät. Sinun ei myöskään tarvitse luottaa pelkkään painoon ja lievään kallistukseen kaltevuuden hillitsemiseksi, kuten muuratut seinät. Sen sijaan,postireiätkaivetaanaidan pylväitä varten. Painekäsitellyt laudat naulataan sitten pylväiden takaosien poikki, aivan kuten aidan laudat.

Massiivipuisen tukiseinän rakentaminen raskaasta puusta tai pitkistä raskaista puulaudoista voi olla hankalaa. Harkitse avustajan palkkaamista, kun kuljetat tavaroita työalueelle ja naulaat laudat sisään. Toinen henkilö on myös kätevä auttamaan maan tasaamisessa ja kaivamisessa.

Poista kaikki kivet, roskat ja kasvit työalueen valmistelemiseksi. Revi juurineen kaikki kasvit, jos ne ovat seinäsi tiellä. Haravoi alue tasaiseksi ja tee siitä tasainen.

Milloin massiivipuinen tukiseinä kannattaa rakentaa

Paras aika tukiseinien rakentamiseen on, kun maa on kuiva. Jos mahdollista, valitse aika, jolloin edellisellä viikolla ei ole satanut paljon eikä sateita ole seuraavien kolmen päivän ennusteessa. Monilla alueilla myöhäinen kevät tai alkukesä aikaisen kevään sadekauden jälkeen toimii hyvin.

Talvi on yksi huonoimmista ajoista tukimuurin rakentamiselle, koska maa on jäässä suurimmassa osassa maata. Kuitenkin, jos asut pakkasvapaalla alueella, talvi on varteenotettava vaihtoehto, jos se on kuiva.

Sijainnin valitseminen

Jos käytät tukiseinää rinteen pengertämiseen, jotta sinulla on enemmän maisemointivaihtoehtoja, kartoita maisemointisuunnitelmasi määrittääksesi, missä se toimii parhaiten. Paras paikka on se, joka tarvitsee sitä eniten; jos rinteestä on kulunut tai siitä on tullut kuollut alue käyttökelvotonta maata, se on hyvä sijainti.

Paikoissa, joissa maaperä on alkanut eroosiota, pintamaa ohenee. Maaperän eroosion merkkejä ovat paljaat juuret, paikat, joissa kasvi ei kasva, tai tiivistyneet, kovat maaperät.

Vältä valitsemasta paikkaa, jossa huomaat lätäkköä, mutaista maata tai vettä tihkuvan maasta, koska nämä olosuhteet lahoavat puuta paljon nopeammin.

Koodit ja määräykset

Tarkista paikalliselta lupatoimistolta tietoja suositelluista tukiseinien mitoista.

Mitä tarvitset

Laitteet / Työkalut

  • Pylväsreikäruuvi tai manuaalinen pylväsreiänkaivaja
  • Vasara
  • Lapio
  • Sähköinen jiirisaha tai pyörösaha
  • Kuplan taso
  • Laser taso
  • Mittanauha

Materiaalit

  • 2 2 x 6 painekäsiteltyä puulevyä, kukin 8 jalkaa pitkä
  • 6 2 x 8 painekäsiteltyä puulevyä, kukin 8 jalkaa pitkä
  • 8 puss*a 50 punnan nopeasti kovettuvaa betoniseosta
  • 8 0,8 kuutiojalan puss*a 7/8 tuuman vedenpoistokiveä
  • 2 puukiipeä
  • Romu 2x4s
  • Tavallinen lanka tai keltainen punottu nylon muuraussiima
  • Laatikko 16d kuumasinkittyjä nauloja
  • Puunsuoja-aine

Ohjeet

  1. Suunnittele tukimuuri

    Merkitse alue, jolle aiot rakentaa muurin. Napauta paalu toisesta päästä ja aja vielä 186,5 tuumaa kauemmaksi, jos aiot pidentää seinää yli 16 jalkaa pidemmäksi. Vedä siima paalulta toiselle vetämällä sitä tiukalle.

    Kärki

    Sen sijaan, että etäisyys olisi 192 tuumaa (16 jalkaa), teet siitä 186,5 tuumaa kahden päätypylvään leveyden huomioon ottamiseksi. Jos seinä on pidempi kuin 16 jalkaa, ota huomioon, että jokainen päätypylväs on 5 1/2 tuumaa leveä.

  2. Leikkaa rinteeseen

    Kaivaa lapiollasi noin 2 jalkaa takaisin rinteeseen. Kaivaat vain sivuttain, et alaspäin. Sinun on kaivettava tarpeeksi pitkälle, jotta saat tarpeeksi tilaa työskennellä tukiseinällä. Samaan aikaan, mitä enemmän maata poistat, sitä enemmän sinun on korvattava se soratäyttöllä.

  3. Valmistele tukiseinäalue

    Seuraa lapiollasi linjaa ja kaivaa noin 5 tuumaa syvä ura, johon tukiseinä lepää. Varmista, että tämä ura on tasainen päästä päähän asettamalla yksi laudasta kupla tasaisesti päälle. Tasateräinen lapio tai lapio on ihanteellinen leveys uran alueiden kaapimiseen tai maaperän korvaamiseen muilla alueilla.

  4. Merkitse muut viestien sijainnit

    Pudota vielä kuusi panosta kahden päätepanoksen väliin. Panokset on asetettava tasavälein toisistaan ​​tai noin 2 jalan etäisyydellä toisistaan ​​keskellä, kukin langan jälkeen. Sinulla pitäisi nyt olla kahdeksan panosta täydellisessä linjassa, kukin 2 metrin päässä viereisestä panoksestaan. Jokainen panos edustaa pylvään reiän keskikohtaa.

  5. Kaivaa pylväiden reikiä

    Puisissa tukiseinissä nyrkkisääntönä on, että pidätettävän maan korkeuden tulee olla suunnilleen sama kuin pylvään reikien syvyys.

    Joten kaivaat alas 24 tuumaa pylvään syvyyden huomioon ottamiseksi ja vielä 4 tuumaa maisemasorapohjaa varten. 4 x 4 pylväiden reiän tulisi olla halkaisijaltaan noin 12 tuumaa.

    Poista yksi paalu kerrallaan ja kaivaa sitten reikä pylväsreikäruuvilla tai manuaalisella kaivurilla (simpukkakaivuri) jokaiseen panoskohtaan. Varmista mittanauhallasi, että jokainen reikä on 28 tuumaa syvä.

  6. Lisää soraa pylväsreikiin

    Kaada 4 tuumaa soraa jokaisen pylvään reiän pohjalle. Varo, ettei maa putoa reikiin. Sinun pitäisi pystyä levittämään yksi puss* soraa jokaista kahta reikää kohti (tai neljä sorasäkkiä kahdeksan reiän väliin).

  7. Aseta pylväitä reikiin

    Leikkaa jokainen 2 x 6 pylväs puoliksi niin, että sinulla on kahdeksan pylvästä, joista jokainen on 4 jalkaa pitkä. Voitele puun leikatut päät puunsuoja-aineella. Aseta pylväät jokaiseen reikään. Työskentele pylväs kerrallaan ja käytä lasertasoa varmistaaksesi, että pylväs on täysin linjassa. Käytä puutavaraa panoksina pitääksesi sen paikallaan.

    Kärki

    Painekäsitellyn puun pinnat ja tehtaalla leikatut päät ovat suojattuja, mutta työmaalla leikatun puun päät eivät ole suojattuja.Kuparipohjainenpuunsuoja-ainekäytetään yleisesti painekäsitellyn puutavaran leikattuihin päihin. Kupariliuos korvaa tehokkaasti puutehtaan puuhun ruiskutetun suoja-aineen.

  8. Betonia varten

    Kaada yksi puss* kuivaanopeasti kovettuva betonireikään ja sen jälkeen tuotteen ohjeiden mukainen suositeltu määrä vettä. Jätä romupuutavarat paikoilleen, kunnes betoni on kovettunut, ennen kuin siirryt seuraavaan pylvääseen. Nopeasti kovettuva betoni kovettuu noin 30-40 minuutissa. Siitä huolimatta on yleensä parasta antaa betonin kovettua kokonaan vähintään neljä tuntia.

  9. Lisää sora seinän alle

    Lisää 2 tuumaa soraa uraan, jossa seinä lepää. Sora auttaa veden valumaan pois ja estää puun ennenaikaisen mätänemisen. Vesi voi imeytyä nopeasti ylöspäin puun läpi ja vahingoittaa koko tukiseinää.

  10. Asenna tukiseinälevyt

    Asenna kolme riviä 2 x 8 levyjä vaakasuoraan pylväiden taakse aloittaen ylhäältä alaspäin. Ylimmän lautarivin tulee olla samalla tasolla pylväiden yläosien kanssa. Naula 2 x 8s jokaiseen pylvääseen kahdella 16d naulalla, naulaa lautojen rinnepuolen läpi pylväisiin.

    Asenna viimeinen rivi lautoja pohjaan käyttämällä 2 x 6 lautoja. Tämän rivin alareuna on noin 2 tuumaa maanpinnan alapuolella.

    Varoitus

    Asenna laudat pylväiden rinteen puolelle. Jos asennat laudat pylväiden vastakkaiselle puolelle, seinän lujuus ja vakaus vaarantuvat merkittävästi. Rinnepuolelle asennettuna laudat voivat painautua pylväitä vasten, kun se saa painetta rinteestä.

  11. Back-Fill kaltevuus Seinän puoli

    Kaada jäljellä olevat maisemasorapuss*t tukiseinän pohjaa pitkin rinteen puolelle jakaen se tasaisesti. Sora edistää vedenpoistoa seinän pohjaa pitkin. Täytä loput ontelosta maaperällä.

    On elintärkeää täyttää soralla eikä maaperällä tai edes maaperän ja soran yhdistelmällä. Jos maaperää käytetään täytteenä, se kastuu ja tulee liian raskaaksi, mikä saattaa kaataa tukiseinän.

Vinkkejä massiivipuisen tukiseinän rakentamiseen

Puu hajoaa luonnollisesti ajan myötä. Sinun on hankittava painekäsiteltyä puuta, joka kestää mätää, kuten puuta, joka on mitoitettu maakosketukseen. Nämä puulajit ovat kuitenkin kalliimpia. Seinin käyttöiän pidentämiseen kannattaa panostaa. Puisen tukiseinän keskimääräinen käyttöikä on noin 10 vuotta, vaikka korkealaatuinen puu ja sen kaksoiskäsittely auttavat pitämään seinäsi hyvässä kunnossa noin 20 vuotta.

Puunsuoja-aineet, hyönteiskarkotteet, kuten kreosootti, estävät hyönteisten toimintaa, ja säätiivisteet ovat tehokkaita puunkäsittelyvaihtoehtoja. Puun petsi on toinen tapa edetä; se on kuitenkin haettava uudelleen joka vuosi tai kaksi.

Jos päätät olla käyttämättä painekäsiteltyä puutavaraa, toinen vaihtoehto on kreosootilla käsitellyt rautatiesiteet, joita voit yleensä hankkia suurilta kodin rautakaupoilta tai puutavaratehtailta. Rautatien tiepuutavara on yleensä halvempi vaihtoehto.

Jotta maaperä pysyy paikallaan tukiseinän takana, harkitse istutuksia. Kasvien juuret auttavat pitämään maaperän paikoillaan ja vähentävät eroosiota. Jos kasvit kuitenkin kuolevat talvella, vaihda ne keväällä. Kuolleiden lehtien jättämät aukot voivat irrottaa maaperää.

Milloin soittaa ammattilaiselle

Palkkaa ammattilainen rakentamaan puisen tukiseinänyli 30 tuumaa. Projektista tulee monimutkaisempi mitä korkeammaksi se tulee, koska korkeuden lisääminen tarkoittaa yleensä enemmän painetta ja seinään kohdistuu luonnonvoimia.

Ota myös yhteyttä asiantuntijaan, jos alueella, johon haluat rakentaa muurin, on salaojitusongelmia. Ammattilaisilla on insinööritaidot huomioida merkittäviä valumisongelmia ja heillä on vahva ymmärrys niihin liittyvistä suunnittelunäkökohdista.

Tukiseinän asennus 10 vaiheessa

Kuinka rakentaa puinen tukiseinä (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6364

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.