Katso Lahainan historialliset paikat ennen ja jälkeen Mauin metsäpalojen (2024)

Lahainan maamerkit ovat vaurioituneet pahoin ja kunnostettuja aiemmin. Suojelijat toivovat rakentavansa uudelleen

Tekijä:Justine McDaniel

ja

Ben Brasch

12. elokuuta 2023 klo 6.00 EDT

See the historic sites of Lahaina before and after the Maui wildfires (1)

Kuunnella

6 min

Jaa

Kommentti

Plantaatiokauden puurakennukset muuttuivat tuhkaksi. Maamerkit, jotka on valmistettu korallista, laavakivestä ja liekkien kovertamasta betonista. Aiemmin viehättävä historiallinen katu mustautui ja tuhoutui.

Maastopalo, joka tuhosi Mauin tällä viikolla, tappoi ainakin 80, tuhosi koteja ja poltettiin kulttuurikohteitahistoriallisessa Lahainan kaupungissa. Pelastusjoukot jatkavat työskentelyä ja yli 14 000 ihmistä joutuu siirtymään kotiseudultaan, ja siellä keskitytään kotinsa menettäneiden auttamiseen, loukkaantuneiden hoitamiseen ja satojen yhä kadonneiden paikallistamiseen.

WpSaat täyden kokemuksen.Valitse suunnitelmasi ArrowRight

Hawaii-apuohjelma tarkastelun kohteena, koska se ei ole katkaissut sähköä paloriskien vähentämiseksi

Tuhoa lisää eräiden Lahainan kulttuurisesti rikkaiden paikkojen menettäminen, paikat, jotka Mauin vierailijat muistavat ja paikalliset olivat huolella säilyttäneet. Suurin osa niistä on viimeisen 200 vuoden aikana vaurioitunut tai tuhoutunut – voimakkaassa Kauaulan tuulessa, tulipaloissa, ajan myötä – ja rakennettu uudelleen.

Mainos

Se voi tapahtua uudelleen, mikä tarkoittaa, että arvokkaat sivustot eivät välttämättä häviä ikuisesti.

"Tiedän, että aiomme rakentaa uudelleen, ja tiedän, että koko kaupunki tulee yhteen", sanoi Kimberly Flook, Lahaina Restoration Foundationin varatoimitusjohtaja.

"Monien Lahianan tarinoiden fyysinen ilmentymä on kadonnut, mutta itse tarinat eivät ole", hän sanoi. ”Tarinat eivät ole kadonneet minnekään. Kulttuuri elää yhteisössä."

Mitä tiedämme Mauin metsäpalojen syystä

Kaupunki onrikas kuninkaallinen Havaijin historiaja lähetystyön aikakauden jäänteiden koti – paikka, jota joskus kutsutaan Mauin kruununjalokiveksi tai Tyynenmeren siirtomaa Williamsburgiksi. Hylkyjen kartoitus oli vasta alussa. Flookin organisaatio teki oletuksia rakennusten kohtalosta videoiden ja valokuvien, satelliittikuvien ja palon polun perusteella.

Mainos

Siirry karusellin loppuun

Mauin metsäpalon päivitykset

See the historic sites of Lahaina before and after the Maui wildfires (2)See the historic sites of Lahaina before and after the Maui wildfires (3)

TheHavaijin metsäpalotovat yhdysvaltalaisiatappavin yli 100 vuoteen. Tässäkuinka metsäpalot tuhosivat Lahainaa.

Kuolonuhrien määrä:106

Kartat:Katso missä tulipalot ovat palaneet.

Uhrit: Viisi uhria on tunnistettuniin kaukana.

Syy:Viranomaiset eivät kuitenkaan ole ilmoittaneet syytäsähköjohdot todennäköisesti aiheuttivat ensimmäisen raportoidun tulipalon.

Karusellin loppu

Rastita luettelostakaupungin historiallisia kohteitatarkoitti rastittamalla luettelo paikoista, jotka todennäköisesti suurimmaksi osaksi tuhoutuivat, kiinalaisesta salistakerran tarjoiltumaahanmuuttajien sosiaalikeskukseksientiseen vankilaanjoka kokosi rikkinäisiä merimiehiä rikkomuksiin, kuten juopumiseen ja aviorikokseen.

"Se oli pohjimmiltaan tulitikkurasia, joka odotti nousuaan", Lee Anne Wong, Papa'ainan kokki nyt tuhoutuneesta Pioneer Innistä, sanoi Lahainan historiallisesta alueesta. "Kaikki vanhat puurakennukset olivat kuivuneet auringossa."

Maui tulipalot ei johdu pelkästään ilmastonmuutoksesta, vaan "yhdistetty katastrofi"

Puurakenteiden – Wo Hingin museon ja Cookhousen, sellikorttelin ja vanhan Lahainan vankilan porttirakennuksen – oletetaan olevan poissa. Äskettäin 200-vuotisjuhlavuottaan viettänyt Waiolan kirkko oli liekkejä. Lahainan satama oli hiiltynyt ja mustunut, hylkyt kelluivat vedessä.

Mainos

See the historic sites of Lahaina before and after the Maui wildfires (4)

Lahainan historiallisten alueiden kartta

Historiallinen kaupunginosa 1

Historiallinen kaupunginosa 2

Historiallinen paikka

Lahaina

HAWAII

Papalaua St.

1

Wo Hing

Museo

Lainaluna Rd.

Front St.

roomalainen

katolinen

Hautausmaa

200 jalkaa

roomalainen

katolinen

Kirkko

Mestarit

Lukeminen

Huone

2

3

Baldwin

Koti

roomalainen

katolinen kirkko

Oikeustalo

4

Banyan

Puu

Bolles'

Kivitalo

Vanha

Vankila

5

Pyhät viattomat

Kirkko

Vanha

Kuninkaallinen hauta

Bio

Kirkko

6

Bio

Hautausmaa

Shaw St.

1.Wo Hing -museo

2.Mestareiden lukusali

3.Baldwinin koti

4.Vanha oikeustalo

5.Pyhän viattomien kirkko

6.Waiolan kirkko

Lähteet: Maui County, Planet Labs PBC

Valokuvat: Eric Broder Van Dyke / Getty Images,

B. David Cathell/Alamy Arkistovalokuva, Atomazul/Shutterstock,

YinYang/Getty Images, Crbellette/Shutterstock,

Lahaina Newsin luvalla

SAMUEL GRANADOS / THE WASHINGTON POST

See the historic sites of Lahaina before and after the Maui wildfires (5)

Lahainan historiallisten alueiden kartta

Historiallinen kaupunginosa 1

Historiallinen kaupunginosa 2

Historiallinen paikka

Lahaina

HAWAII

Papalaua St.

1

Wo Hing

Museo

Lainaluna Rd.

Front St.

roomalainen

katolinen

Hautausmaa

200 jalkaa

roomalainen

katolinen

Kirkko

Temple of St.

Mestarit

Lukeminen

Huone

Kanootti loki

2

Onnellinen

Kivi

3

Baldwin

Koti

Richardin

Talo

kevät

Talo

Oikeustalo

Banyan

Puu

4

roomalainen

katolinen

Kirkko

havaijilainen

Laivamarkkinat

Bolles'

Kivitalo

Vanha

Vankila

5

Pyhät viattomat

Kirkko

Fanny Youngin

Talo

Malu-ulu-o-lelen puisto

Vanha

Kuninkaallinen hauta

Waiolan kirkko

Kalalampi

6

Bio

Hautausmaa

Shaw St.

1.Wo Hing -museo

2.Mestareiden lukusali

3.Baldwinin koti

4.Vanha oikeustalo

5.Pyhän viattomien kirkko

6.Waiolan kirkko

Lähteet: Maui County, Planet Labs PBC

Valokuvat: Eric Broder Van Dyke/Getty Images, B. David Cathell/Alamy Arkistovalokuva, Atomazul/Shutterstock,

YinYang/Getty Images, Crbellette/Shutterstock, Lahaina Newsin luvalla

SAMUEL GRANADOS / THE WASHINGTON POST

Kivi- ja betonirakennukset – Baldwin Home, Mauin vanhin talo; vanha Lahaina oikeustalo, jossa oli perintömuseo; Masters Reading Room, 1800-luvun laivojen kapteenien klubi – seinät voivat olla jäljellä. Korallista, laavakivestä ja betonista tehdyissä historiallisissa rakennuksissa oli usein puulattiat, katot ja muut osat, Flook sanoi. Hän näki videon Baldwin Homesta tulessa, ja satelliittikuvat osoittivat, että oikeustalon korallilohkoseinät jäivät seisomaan.

Viisi tuntia meressä vietetyn Mauin palosta selvinnyt on "siunattu olla elossa"

RavintolaFleetwoodin- joka seisoi kauppapaikalla, joka toimi kaupungin "elämän keskuksena" Plantation Era -kaudella, Flook sanoi - muuttui hiiltyneiksi seiniksi ja raunioiksi.

Tuho on "melko tuhoisa", sanoi Nicholas Rajkovich, Buffalon yliopiston arkkitehtuurin professori, joka asui hetken Mauilla 2000-luvun puolivälissä.

Mainos

Mauin maastopaloja ovat hurrikaanin voimakkaat tuulet, ja niihin on lähes mahdotonta valmistautua tai torjua. Havaijilla hurrikaanit ja tulvat ovat yleisempiä uhkia.

"Tiesimme varmasti, että jos tulipalo syttyisi, olimme kypsiä ongelmalle, mutta luonnonpalot eivät olleet suuri huolenaihe", Flook sanoi. "Ilmastonmuutoksen suhteen keskityimme paljon enemmän meren nousuun ja vuorovesi- ja tsunamiin."

Kuvissa: Tappavat metsäpalot tuhoavat osia Havaijista

Joskus rakennuksia voidaan siirtää tai nostaa äärimmäisiltä sääolosuhteilta suojautumiseksi. Mutta se ei useinkaan toimi kulttuurillisesti merkittävissä rakennuksissa, jotka on sidottu tiettyyn paikkaan ja saavat merkityksensä kontekstistaan, Rajkovich sanoi.

Asiantuntijat sanoivat, että kaiken kaikkiaan tällaisen tuhoisan tulipalon tielle joutuneiden rakennusten, erityisesti puisten, suojelemiseksi voidaan tehdä vain vähän.

"Nämieni kuvien perusteella näyttää melko vaikealta kuvitella, mikä voisi mahdollisesti suojata rakennusta tässä yhteydessä", sanoi Daniel Barber, Sydneyn teknillisen yliopiston arkkitehtuurin osaston johtaja.

Mainos

Kulttuurinen menetys on jyrkkä. Lahainalla on arkkitehtoninen ja historiallinen merkitys, ja sen rakennukset kertovat kaupungin havaijilaisesta alkuperästä, sanoi Bill Chapman, Mānoan Havaijin yliopiston historiallisen säilyttämisen jatko-ohjelman johtaja.

Hän työstää kollegoidensa kanssa arkkitehtonista konservointia käsittelevää kirjaa, jonka piti sukeltaa Lahainan historiaan. Nyt se vaatii varoituksen.

"Meillä on oltava tumma laatikko siellä", hän sanoi, "selvittääksemme, että Lahaina ei ole sitä mitä se oli."

Suurin osa kaupungin maamerkeistä oli kunnostettu huolella ainakin kerran vuosikymmenten aikana. Toukokuussa 200-vuotisjuhliaan juhlinut Waiolan kirkko oli tuhoutunut sään tai vahingossa sattuneiden tulipalojen vuoksi ja rakennettu uudelleen neljä kertaa aiemmin: vuosina 1858, 1894, 1947 ja 1951.

Ja vuonna 1919 syttyi tulipalo, joka tuhosi osan Lahainasta. Flook sanoi, että siitä, mitä rakennettiin sen tilalle, tuli "osa kaupungin makua", aluetta, jota ihmiset rakastivat.

"Olemme rakentaneet kaatuneita rakenteita uudelleen alusta alkaen, joten sen uusiminen ei ole mahdotonta", Flook sanoi.

Kun he voivat palata kaupunkiin, Lahaina Restoration Foundation -säätiön henkilökunta aloittaa vahinkojen kartoituksen aloittaen vakuutuskorvauksista ja FEMA-paperityöstä. Rakennuksia, joissa on jäljellä joitakin vakaaluita, voitaisiin mahdollisesti ennallistaa; puiset olisi luotava kokonaan uudelleen, Flook sanoi.

Mainos

Lopulta suojelijat todennäköisesti pyytävät lahjoituksia ja alkavat suunnitella uudelleenrakentamista.

Toistaiseksi painopiste on humanitaarisessa avussa.

Lähes 120-vuotiaassa Pioneer Innissä työskennellyt kokki Wong kuvaili yhteisön pyrkimyksiä auttaa siirtymään joutuneita ihmisiä ja koordinoida tarvikkeiden lahjoituksia. Hän työskenteli ryhmän kanssa tehdäkseen lounaita 2 000 hengelle ja illallisia toiselle 2 000 hengelle.

”Prioriteetti on elämä, naapurimme, ystävämme ja perheemme. … Voin aina rakentaa toisen ravintolan”, Wong sanoi. "Meidän on löydettävä turva ja suoja sekä ruokaa ja vettä. Se on kaikki mitä kukaan ajattelee."

Natalie B. Compton osallistui tähän raporttiin.

Maastopalot Havaijilla

Mitä tapahtuu:Mauin maastopalojen virallinen kuolonuhrien määrä on noussut 106:een, ja määrän odotetaan kasvavan.Seuraa viimeisimmät uutiset.

Miten tulipalot saivat alkunsa?Viranomaiset eivät kuitenkaan ole ilmoittaneet syytäsähköjohdot todennäköisesti aiheuttivat ensimmäisen raportoidun tulipalon.Leviäminensyttyviä ei-kotoperäisiä ruohoja yhdistettynä hurrikaanien tuulmiinsaattoi olla tekijöitä epäsuoran ohellailmastonmuutoksen vaikutus.

Mihin alueisiin on vaikuttanut?Tulipalot paloivat useilla Havaijin saarilla -nämä kartat näyttävät missä. TheLahainan kaupunkiMauin saarella kärsi laajoja vahinkoja, jasaaren historialliset maamerkit vaurioituivat. Nämävalokuvista näkyy palon laajuus.

Voinko auttaa?Tuhannet asukkaat ja vierailijat joutuivat evakuoimaan. monetjärjestöt ottavat vastaan ​​lahjoituksia auttaakseenmetsäpaloista kärsineet.

Katso Lahainan historialliset paikat ennen ja jälkeen Mauin metsäpalojen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6370

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.