Paras täysjyväleipä – helppo kotitekoinen leipäresepti (2024)

Tämä helppoaTäysjyväleipäsopii erinomaisesti voileipille, paahtoleipälle tai vain nautittavaksi pehmennetyn voin kanssa. Tulet rakastamaan tätä pehmeää kotitekoista leipää!

Best Whole Wheat Bread - Easy Homemade Bread Recipe (1)

Tämätäysjyväleivän reseptisopii erinomaisesti aloitteleville leipojille. Leipätaikinan valmistusmenetelmä on yksinkertainen ja helppo seurata. Älä pelkää leipomista hiivalla, lupaan, että vaiheet ovat todella helppoja!

Tein ennen monimutkaisempaa kotitekoista vehnäleipää, mutta se vaati aineksia, joita en yleensä pidä käsillä keittiössäni. Tavoitteeni tällä reseptillä oli käyttää yksinkertaisia, terveellisiä aineksia, joten sinun ei tarvitse ostaa mitään erityistä vain tätä reseptiä varten. Ainoat ainesosat, joita tarvitset tämän täysjyväleivän tekemiseen tyhjästä, ovat täysjyväjauho, hunaja, hiiva, voi, maito, suola ja vesi.

Paras täysjyväleipäresepti

Tässä terveellisessä täysjyväleivässä on paras maku, ripauksella hunajaa. Leipä on uskomattoman pehmeää, enkä voi olla koskaan syömättä viipaletta uunista lämpimänä. Kun kokeilet sitä, olen varma, että olet samaa mieltä siitä, että tämä on paras täysjyväleipäresepti!

Alla olen myös lisännyt ohjeet tämän leivän tekemiseen yleisjauhoista tai leipäjauhoista. Minkä tahansa valitsetkin, saat herkullisen leivän, jota voit käyttää voileipinä tai tarjoilla illallisen kanssa. Suosittelen lämpimästi voita ja hunajaa levittelemään siivulle – se on niin herkullista!

Saatat myös nauttia minunbriossisämpylän resepti,täysjyväpizzataikinajahelppoja hiivarullia.

Best Whole Wheat Bread - Easy Homemade Bread Recipe (2)

Kuinka tehdä täysjyväleipää

Tässä on joitain vinkkejä ja vastauksia yleisiin kysymyksiin tämän leipäreseptin tekemisestä. Löydät täydellisen reseptin ainesosien määräineen ja ohjeineenreseptikorttialla.

Pitääkö hiiva koodata?

Jos käytät pikahiivaa, voit ohittaa nostatusvaiheen ja vain sekoittaa kaikki ainekset keskenään mikserikulhossa. Kuitenkin melkein aina kohotan hiivaa, koska se on hyvä tapa kertoa, onko hiiva aktiivinen (mikä on välttämätöntä leivän kohoamiseksi). Suurin osa hiivasta, jota kutsutaan aktiiviseksi kuivahiivaksi (ei välittömäksi tai nopeasti kohoavaksi), on testattava.

Hiivan kovettamiseksi sekoitat hiivan lämpimään veteen, maitoon ja hunajaan. Anna seoksen levätä 5-10 minuuttia. Sen pitäisi muuttua hieman vaahtoavaksi tai kuplivaksi, mikä tarkoittaa, että hiivasi on elossa ja aktiivinen. Jos mitään ei tapahdu 10 minuutin kuluttua, hiivasi saattaa olla kuollut ja sinun tulee yrittää uudelleen uudella hiivalla.

Kuinka paljon jauhoja käytetään

Kun olet uusi leivänvalmistaja, voi olla vaikea tietää, kuinka paljon jauhoja lisätään. Reseptissä ilmoitettu määrä on ohjeellinen, ja riippuen aineistasi ja paistoolosuhteistasi, saatat joutua lisäämään hieman enemmän jauhoja.

Aloita lisäämällä 3 kupillista jauhoja tätä reseptiä tehdessäsi. Saatat joutua lisäämään jopa 1/2 kupillista lisää jauhoja, jos taikina on erittäin tahmeaa. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja, kun se on vain hieman tahmeaa kosketukseen. Jos sormeen tarttuu paljon taikinaa painettaessa, lisää jauhoja ruokalusikallinen tai kaksi kerrallaan, kunnes taikina on vain hieman tahmeaa. Kolme kupillista 3 1/4 kuppia täysjyvävehnäjauhoja on yleensä täydellinen määrä, kun teen tätä leipää.

Kuinka kauan vaivaa taikinaa

Vaivaa taikinaa sekoittimen taikinakoukulla noin 8 minuuttia. Jos sinulla ei ole telinesekoitinta, voit vaivata käsin, mutta saatat tarvita lisää jauhoja, jotta taikina ei tartu kiinni.

Pysäytä tehosekoitin muutaman minuutin välein tarpeen mukaan ja kaavi taikina lastalla kulhon reunoista. Vaivaamisen jälkeen taikina on hieman tahmeaa ja erittäin pehmeää. Se ei pidä muotoaan tiukasti pallossa, mutta sen pitäisi pysyä yhdessä, kun siirrät sen öljyttyyn kulhoon käsilläsi tai lastalla.

Kauanko taikinan pitää kohota?

Tämän leipätaikinan täytyy kohota kahdesti, ensin öljytyssä kulhossa ja toisena leipävuoassa. Ensimmäinen kohotus kestää noin tunnin, kunnes taikina kaksinkertaistuu. Toinen nousu on lyhyempi, noin 20-30 minuuttia. Toista nostamista varten taikina on valmis uuniin, kun pinta on juuri leipävuoan yläosan yläpuolella, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Best Whole Wheat Bread - Easy Homemade Bread Recipe (3)

Mistä tietää, kun leipä on valmis?

Leipä on kypsää, kun sen sisälämpötila on 190° F pikaluetulla lämpömittarilla. Tämän täysjyväleivän paistaminen kestää 35-45 minuuttia.

Voinko käyttää tässä reseptissä yleisjauhoja tai leipäjauhoja?

Testasin tätä reseptiä täysjyvävehnäjauhoilla, valkoisilla täysjyvävehnäjauhoilla, yleisjauhoilla ja leipäjauhoilla. Kotitekoinen leipä oli herkullista, kun se tehtiin kaikista näistä jauhoista.

Jos käytät valkoisia jauhoja, joko yleis- tai leipäjauhoja, sinun on käytettävä hieman enemmän jauhoja saadaksesi vain hieman tahmeaa taikinaa. Tämän reseptin testeissäni 3 1/2 kupillista oli täydellinen määrä yleisjauhoille ja leipäjauhoille, kun taas 3–3 1/4 kupillista oli täydellinen määrä täysjyvävehnäjauhoille. Suosittelen aloittamaan 3 kupillista valitsemaasi jauhoa ja lisäämään sitten lisää jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan.

Voinko tehdä tämän täysjyväleivän maidoton?

Jos haluat valmistaa maidotonta leipää, korvaa maito vedellä. Käytä öljyä voin sijaan. Suosittelen oliiviöljyä tai neutraalia kasviöljyä, kuten rypsiöljyä.

Millainen pannu sopii parhaiten leivän paistamiseen?

Testasin tätä reseptiä sekä 9 x 5 tuuman lasisessa leipävuoassa että 8 1/2 x 4 1/2 tuuman metallisessa leipävuoassa. Leipä paistaa nopeammin lasipannussa kuin metallipannussa. Lasivuoassa leiväni paistaminen kesti 37 minuuttia. Metallipannussa se kesti 43 minuuttia.

Kotitekoisen leivän pakastaminen/säilyttäminen

Kotitekoinen leipä säilyy huoneenlämmössä ilmatiiviisti käärittynä jopa 3 päivää. Jos keittiössäsi on erittäin lämmin, suosittelen leivän säilyttämistä jääkaapissa.

Tämä leipä jäätyy myös hyvin. Jäähdytä kokonaan ja viipaloi. Pakasta ilmatiiviissä astiassa, kuten vetoketjullisessa puss*ssa, enintään 3 kuukautta. Viipaleet voivat tarttua hieman yhteen pakastettuna, mutta voit erottaa ne hellästi ja helposti leipäveitsellä. Tai voit laittaa pienen palan leivinpaperia jokaisen viipaleen väliin.

Best Whole Wheat Bread - Easy Homemade Bread Recipe (4)

Leivontavinkkejä täysjyväleivän reseptiin

  • Voit nopeuttaa ensimmäistä nostamista laittamalla peitetyn kulhon taikinan kanssa lämpimään uuniin. Kuumenna tyhjää uunia muutama minuutti, sammuta se ja laita sitten taikina sisään.
  • Leivän paistamisen jälkeen voit halutessasi hieroa kuumaa pintakuorta voita sen pehmentämiseksi ja maustamiseksi.
  • Kotitekoiset leipäviipaleet on helpointa jäähtymisen jälkeen. Koska tämä leipä on niin pehmeää, huomaan, että minun täytyy viipaloida se hieman paksummaksi kuin tavallinen voileipäleipä.

Best Whole Wheat Bread - Easy Homemade Bread Recipe (5)

4.92alkaen82arvosanat

Täysjyväleipä

Annokset:12 viipaleita (yksi leipä)

Valmistusaika:30pöytäkirja min

Kokkaus aika:40pöytäkirja min

Nousuaika:1tunnin hr 30pöytäkirja min

Kokonaisaika:2tuntia tuntia 40pöytäkirja min

Tämä helppokäyttöinen täysjyväleipä sopii täydellisesti voileipille, paahtoleipälle tai vain nautittavaksi pehmennetyn voin kanssa. Tämä leipä on pehmeää, siinä on ripaus hunajaa. Katso reseptiohjeet, kuinka voit käyttää yleisjauhoja tai leipäjauhoja tässä leipäreseptissä.

Tulosta resepti Jätä arvostelu Pin Resepti

Ainesosat

  • 1 kuppi vettä
  • ¼ kuppi maito*
  • 3 ruokalusikallista hunaja
  • 2 ¼ teelusikallista aktiivinen kuivahiiva,tai pikahiivaa (1 paketti)
  • 3 kupit kokojyvävehnäjauho*,plus tarpeen mukaan
  • 1 ½ teelusikallista suola
  • 3 ruokalusikallista suolaton voi,leikkaa 6 osaan ja pehmennä

Ohjeet

  • Yhdistä vesi ja maito mikroaaltouunin kestävässä nesteen mittakupissa tai kulhossa. Lämmitä maito ja vesi 105-115° F. (Jos sinulla ei ole mikroaaltouunia, voit lämmittää ne kattilassa liedellä.)

  • Kaada maito ja vesi seisomavatkaimen kulhoon.* Lisää hunaja ja hiiva ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä 5-10 minuuttia, kunnes hiiva alkaa vaahtoamaan tai kuplimaan. Jos mitään ei tapahdu 10 minuutin kuluttua, hiivasi saattaa olla kuollut ja sinun tulee aloittaa alusta uudella hiivalla.

  • Lisää kulhoon jauhot, suola ja voi. Sekoita melaliittimellä, kunnes kaikki on sekoittunut.

  • Vaihda taikinakoukulle. Vaivaa taikinaa alhaisella nopeudella noin 8 minuuttia. Taikinan tulee tuntua hieman tahmealta, kun kosketat sitä, mutta paljon taikinaa ei saa tarttua sormeen. Jos taikina on erittäin tahmeaa, lisää jauhoja 1-2 ruokalusikallista kerrallaan. Kun taikina vaivaa, pysäytä tehosekoitin muutaman minuutin välein tarpeen mukaan ja kaavi taikina lastalla kulhon reunoista. Vaivaamisen jälkeen taikina on hieman tahmeaa ja erittäin pehmeää. Se ei pidä muotoaan tiukasti pallossa, mutta sen pitäisi pysyä yhdessä, kun siirrät sen öljyttyyn kulhoon käsilläsi tai lastalla.

  • Siirrä taikina isoon öljyttyyn kulhoon ja käännä sitä kerran, jotta se peittyy öljyllä. Peitä kulho puhtaalla talouspaperilla ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertaistunut.

  • Voitele 9 x 5 tuuman tai 8 ½ x 4 ½ tuuman metalli- tai lasinen leipävuoka. Lyö taikina varovasti käsilläsi, tyhjennä se ja poista mahdolliset ilmakuplat. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä pallo. Taputtele sitten palloa varovasti käsilläsi leivän muotoon. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan.

  • Peitä puhtaalla talouspaperilla ja anna taikinan kohota leipävuoassa, kunnes leivän yläosa on juuri vuoan yläosan yläpuolella. Tämän pitäisi kestää noin 20–30 minuuttia. Sillä välin esilämmitä uuni 350° F.

  • Paista leipää 35–45 minuuttia, kunnes sisäpuoli on 190 °F pikaluetulla lämpömittarilla. Jos käytät lasista uunipannua, leipä kestää 35–40 minuuttia. Se kestää 40-45 minuuttia metallipannussa. Voit halutessasi pintakuoren voilla heti, kun leipä tulee uunista.

  • Anna leivän jäähtyä vuoassa 20 minuuttia ja nosta se sitten ritilälle jäähtymään loppuun. Leipä viipaloituu helpoimmin, kun se on jäähtynyt. Säilytä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä enintään 3 päivää tai pakastimessa enintään 3 kuukautta.

Huomautuksia

  • Jos haluat tehdä tämän leipäreseptin yleisjauhoista tai leipäjauhoista, sinun on käytettävä hieman enemmän jauhoja saadaksesi taikinan, joka on vain hieman tahmeaa. Tämän reseptin testeissäni 3 1/2 kupillista oli täydellinen määrä yleisjauhoille ja leipäjauhoille, kun taas 3–3 1/4 kupillista jauhoja oli täydellinen määrä täysjyvävehnäjauhoille. Suosittelen aloittamaan 3 kupillista valitsemaasi jauhoa ja lisäämään sitten lisää jauhoja vähän kerrallaan tarpeen mukaan.
  • Käytän sekoitinta taikinan sekoittamiseen ja vaivaamiseen. Jos sinulla ei ole telinesekoitinta, voit sekoittaa taikinan suuressa kulhossa lusikalla ja vaivata sen käsin puhtaalla työtasolla.
  • Jos haluat valmistaa maidotonta leipää, korvaa maito vedellä. Korvaa voi oliiviöljyllä tai neutraalilla kasviöljyllä, kuten rypsiöljyllä.

Tarjoilu:1viipale (1/12 leipää),Kalorit:153kcal,Hiilihydraatit:27g,Proteiini:5g,Rasva:4g,Tyydyttynyt rasva:2g,Kolesteroli:8mg,Natrium:296mg,kalium:137mg,Kuitu:4g,Sokeri:5g,A-vitamiini:96IU,Kalsium:17mg,Rauta:1mg

Ravintoarvotiedot ovat arvioita.

Keittiö:amerikkalainen

Kurssi:leipää

Oletko kokeillut tätä reseptiä?Mainita@kristines_keittiöInstagramissa tai tagissa#kristineskeittiöblogi.

Tämä sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Jos teet ostoksen näiden linkkien kautta, saatan saada pienen palkkion ilman lisäkuluja. Kiitos Kristineen keittiön tukemisesta!

Paras täysjyväleipä – helppo kotitekoinen leipäresepti (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6397

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.