Kirput: kidutuksen lähde kissasi (2024)

Fleas: A Source of Torment for your Cat (1)

Resepti helpotukseen?Hanki nuo freeloaderit pois eläimestäsi ja kodistasi!

Tyypillinen kissan kirppu (ctenocephalides felis felis) ei kysy paljon elämästä.Se haluaa vain perusteet - mukava paikka asua, oikea ravitsemus, mahdollisuus kasvattaa perhettä ja samanhenkisten ystävien yritys.

Kissasi lämmin, kostea, karvainen piilo voi tarjota kaikki nämä mukavuudet - ja siksi kirput, jos heille annetaan mahdollisuus, hyppäävät innokkaasti eläimen selkään ja asumaan.Vaikka asuminen niin mukavassa ympäristössä voi olla hienoa vieraalle, tilanne ei voi aiheuttaa vaikeuksia isäntälle.

Fleas: A Source of Torment for your Cat (2)Vaarallinen loinen, joka on rakennettu toimintaan

Kirputovat yleisimpiä kaikista ulkoisista kissan loisista, ja tartunnan seuraukset ovat erittäin epämiellyttäviä useimmille kissoille ja voivat olla joillekin tappavan taudin lähde.Kirppu puremat aiheuttavat kauheaa kutinaa, ja yliherkkä kissan lakkaamaton naarmuuntuminen voi avata ihon haavoja, jotka ovat alttiita vakavalle tartunnalle.Itse asiassa näillä pienillä, siipittömillä olennoilla on usein tartunta -agentteja - kuten koira ja kissalapamatoja bakteerit, jotka aiheuttavat kissan naarmuuntumisairauksia ihmisillä.

Kirppu -tartunta voi aiheuttaa erityisen vaaran kissanpentuille, sanoo Cornellin yliopiston eläinlääketieteen korkeakoulun dermatologian professori William Miller Jr., VMD."Kirppu ei oikeastaan pure", hän huomauttaa."Se tarttuu proboscikseen ihoon ja imee verta. Se ei vie liikaa tätä imemistä aiheuttamaananemiakissanpennussa, joka kuljettaa lukemattomia kirppuja.Et näe tätä ongelmaa hyvin usein aikuisten kissoilla, mutta se on usein nähty kissanpentuissa. "

Entomologit ovat tunnistaneet yli 2200 kpeatyyppiä.Kuten tohtori Miller toteaa: "On kissan kirput, koiran kirput, ihmisen kirput ja rotan kirput, ja ne kaikki näyttävät melko samankaltaisilta ja ovat yleensä samoja elämäntapoja. Mutta ongelma on C. felis felis.Puhumme melkein aina keskustellessamme kirppuista ja heidän aiheuttamistaan ongelmista. "

Aikuinen kirppu on pieni, ruskehtava, siipitön olento, joka on kooltaan pinheadista noin kahdeksanneksi tuumaa pitkään.Siinä on hoikka, litistetty runko;lyhyet antennit;Vahva, sahahammas leuka;hoikka, putkimainen, imevä kuono;ja voimakkaita jalkoja, jotka helpottavat sen päämuotoa - hyppäämistä.Kirppu voi hypätä jopa seitsemän jalan kanssa - varmasti riittävän kaukana kiinnittämään kulkevan eläimen ajomatkan.

Kissan kirppu koostuu kolmesta osasta: kaksi terälehden muotoista osaa (laciniae), jotka sulkeutuvat keskustakappaleen ympärillä - epipharynx.Kun Laciniae on asetettu, laciniae lävistää isännän ihon läpi, kun taas epipharynx lävistää verisuonen ja imee isännän veren.

Ylenpalttiset munat

Kirppu elinkaari kestää noin kuukauden, vaikka se voi jatkua pidempään, lämpötilasta ja kosteudesta riippuen.(Se suosii lämpimää ja kosteaa ilmastoa.) Syklin aikana hyönteinen liikkuu täydellisen metamorfoosin läpi - munasta toukkille pupuihin aikuisiin - ja on vaarallisin toukkien ja aikuisten vaiheissa.Toukkavaiheessa kirput tarvitsevat verta heidän kasvunsa tukemiseksi, ja aikuisten vaiheessa naiset tarvitsevat sitä lisääntymisjaksonsa loppuun saattamiseksi.

Eläimen veren ruokinnassa aikuisten naaraat lisääntyvät nopeasti ja tehokkaasti, tyypillisesti satoja - tai jopa tuhansia - munia noin yksi tunnissa useiden viikkojen tai kuukausien aikana.Naaras nauttii yleensä verialasta, munii muutamia munia, pitää toisen veriaineen, munia lisää munia ja niin edelleen.

Munat kuoriutuvat pian toukkille ja verirungoitut toukat spin kookonit, joiden sisällä - paput - ne kypsyvät.Kun ympäristö on asianmukaisesti lämmin ja kostea, kooonit räjähtivät auki antamaan enemmän aikuisia syklin jatkamiseksi.

"Ihanteellisissa olosuhteissa", tohtori Miller sanoo, "yksi pariutumista naaras antaa vähintään 20 munaa päivässä, joista puolet kuoriutuu naaraille. Tämä voi lopulta tuottaa noin 20 000 uutta aikuisen kirpua 60 päivässä."

Kaikille kissoille kohdistuu kirppu tartuntaa ja sen seurauksia.Iän, rodun tai sukupuolen suhteen ei ole ennakkoluuloja.Monet kissat kykenevät satamaan tuhansia kirppuja osoittamatta merkittäviä merkkejä (paitsi pysyvää naarmuuntumista).Toiset voivat kuitenkin vaikuttaa syvästi.

Tohtori Millerin mukaan kissat puretaan yleensä enimmäkseen kaulan takaosaan ja hännän pään yläosaan."Kissat hoitavat eläimiä", hän huomauttaa, "ja kirput huomaavat nopeasti, että kissa ei pääse näille alueille. Joten kissa alkaa naarmuuntua, ja koska kissoilla on erittäin terävät kynnet, ne voivat saada erittäin vakavia iholeesioitahyvin nopeasti."

Samaan aikaan kissat, joilla on kirppiallergia -dermatiittiaAlaselkä, reidet, vatsa, pää ja kaula ovat yleisimmin kärsineiden alueiden joukossa.

Pakkomielteinen naarmuuntuminen on selkein osoitus siitä, että kissa on saastunut kirpeilla - varsinkin jos sää on lämmin ja muginen.Läheisessä tarkastuksessa hyönteiset voidaan nähdä paljaalla silmällä, yleensä eläimen vatsassa, selässä tai lähellä häntä.Kirput voidaan havaita myös pitämällä eläinteline suurella valkoisella paperilla tai tyynyliinalla ja juoksemalla hienohampaista kampaa turkinsa läpi.Kirput ja pienet mustat pilkut (niiden ulosteet) jäävät kiinni kamman hampaisiin tai jos joku uloste on pudonnut kammasta, näkyä valkoisella taustalla.

Epäilty tartunta voidaan vahvistaa helposti eläinlääketieteellisellä diagnoosilla, johon liittyy eläimen sairaushistoria, fyysinen tutkimus ja mahdollinen ihon testaus.

Toimivat hoidot

Kirppujen tartunnan torjumiseksi on vain kaksi tapaa: sinun on vapautettava kissasi hyönteisiin, ja sinun on myös saatava ne pois ympäristöstä, jossa kissasi viettää aikaa - koti- ja ulkokiinteistösi, jos kissasi tai hänen eläinhuonetoverinsa sallitaanvaeltaa ulkona.Kirppujen ympäristön vapauttaminen vaatii huolellista imurointia, kirpputapottavien tuotteiden käyttöä ja ehkä jopa ammattimaisen tuhoajan palveluita.

"Eläimen hoitamiseksi", tohtori Miller sanoo, "tuotteita on kehitetty viimeisen kuuden tai seitsemän vuoden aikana, jotka ovat erittäin tehokkaita. Jotkut niistä sisältävät veressä kiertäviä kirppujen ehkäisyjä. Toiset on suunniteltu käärittämään eläin,hyönteismyrkkyssä. Sinun on kuitenkin oltava erittäin varovainen merkinnän lukemiseen, koska jotkut näistä aineista ovat koiria, mutta ne voivat ollamyrkyllinenkissoille.Itse asiassa, jos laitat sen koiran päälle ja annat kissan nuolla lääkitystä märkä, se voi tappaa kissan. "

Dr. Millerin mukaan, jos käytät yhtä näistä tuotteista uskollisesti - vuoden keväällä alkaen ja menemällä syksyyn ennen kylmempiä säätä, eläimesi on todennäköisesti vapaa kirput."Koska nämä tuotteet ovat tulleet saataville", hän toteaa, "kirppuiden ihottuman tiheys on vähentynyt valtavasti. Näemme nyt hyvin vähän tapauksia."

Samanaikaisesti hän huomauttaa, että omistajat, jotka kohtelevat eläimiä yhdellä näistä tuotteista, laiminlyövät estääkseen ympäristössä toistuvan tartunnan estämisen koskaan kirppu -ongelmaa."Skunkit, pesukarhu ja muut villieläimet siementtävät takapihasi kirpeilla", hän sanoo."Eläimesi tuo yhden tai kaksi niistä sisälle, ja yhtäkkiä sinulla on satoja tuhansia kirppuja.

"Siinä vaiheessa vain yhden näiden sovellusten asettaminen eläimeen ei riitä. Olet odottanut liian kauan, ja tilan hallintaan liittyvän tilan saamiseen liittyvä ponnistelu ja kustannukset ovat kykeneviä."

Kirput: kidutuksen lähde kissasi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5522

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.